Fa just un mes, la DANA va “arrassar” el País Valencià. Des d’aleshores, les mostres de solidaritat no han parat de sortir d’entre el fang i les runes. Un exemple en son els pescadors i barquers de l’Albufera, qui després d’haver patit les conseqüències d’aquesta catàstrofe en primera mà, van tenir la valentia i el coratge de pujar de nou a les seves barques per ajudar en les tasques de rescat, ajudant a la Guàrdia Civil a navegar per una Albufera que costava de reconèixer. En aquest sentit, Vicent Muñoz, un dels barquers amb qui hem pogut parlar, explica que allà el que s’ha viscut “és un tsunami, no altra cosa”.
La idea d’aquesta col·laboració entre mariners i institucions, va venir d’un Guàrdia Civil del Seprona, molt conegut a l’Albufera. Havien passat pocs dies des de que la DANA havia arrassat la zona i les tasques de rescat per part dels GEAS (Grups Especials d’ActivitatsSubaquàtiques) estaven apunt de començar. No hi havia ningú que conegués tant la zona com qui la treballava cada dia, i ho feien majoritàriament amb embarcacions tradicionals. Per això, Manolín, un company de Vicent, va mobilitzar a dos barquers més i a un pescador.
Vicent explique que “en total, van sortir quatre barques de diferents mides. Una de gran on es trobaven els bussejadors amb els seus equips, dues de mitjanes, amb més GEAS, i una de més petita per poder ficar-se entre les “assèquies”.
“Navegar en aquelles condicions era una tasca gairebé impossible. Tota les canyes, cotxes i runes s’havien desplaçat cap a la banda del mar. No és que no hi poguessin navegar sols les barques tradicionals, sinó que tampoc ho podien fer les embarcacions pneumàtiques ni altres de cap tipus” diu en Vicent.
Tot i així, les taques de rescat i identificació no s’haguessin pogut dur a terme sense aquest grup de mariners, que mantenen la tradició a l’Albufera i la cuiden i l’estimen, a qui van dipositar tanta confiança que els van nombrar patrons d’aquesta operació de rescat.
** Cal recordar que, encara que s’hagi perdut la urgència mediàtica, moltes famílies encara necessiten ajuda. Pots informar-te de totes les tasques de voluntariat que es necessiten a:
https://buscadordana.com/
-CASTELLANO-
Nuestra colaboradora Marta Sangrà ha querido mencionar el trabajo realizado en la Albufera de Valencia en la búsqueda de desaparecidos desde sus barcas tradicionales de madera. Marta ha contactado con Vicent Muñoz para conocer de primera mano este difícil y triste trabajo.
Hace justo un mes, la DANA “arrasó” la Comunitat Valenciana. Desde entonces, las muestras de solidaridad no han parado de salir de entre el barro y los escombros. Un ejemplo son los pescadores y barqueros de la Albufera, quien después de haber sufrido las consecuencias de esta catástrofe en primera mano, tuvieron la valentía y el coraje de subir de nuevo a sus barcas para ayudar en las tareas de rescate, ayudando a la Guardia Civil a navegar por una Albufera que costaba de reconocer. En este sentido, Vicent Muñoz, uno de los barqueros con los que hemos podido hablar, explica que allí lo vivido “es un tsunami, no otra cosa”.
La idea de esta colaboración entre marineros e instituciones, vino de un Guardia Civil de
Seprona, muy conocido en la Albufera. Habían pasado pocos días desde que la DANA había
arrasado la zona y las labores de rescate por parte de los GEAS (Grupos Especiales de Actividades
Subacuáticas) estaban a punto de empezar. No había nadie que conociera tanto la zona como
quien la trabajaba todos los días, y lo hacían mayoritariamente con embarcaciones tradicionales. Por eso,
Manolín, un compañero de Vicent, movilizó a otros dos barqueros y a un pescador.
Vicent nos cuenta que “en total, salieron cuatro barcas de diferentes tamaños. Una grande donde se encontraban los buceadores con sus equipos, dos medias, con más GEAS, y una más pequeña para poder meterse entre las acequias. Navegar en aquellas condiciones era una tarea casi imposible”.
“Todas las cañas, coches y escombros se habían desplazado hacia el lado del mar. No es
que no pudieran navegar sólo las barcas tradicionales, sino que tampoco podían hacerlo.
las embarcaciones neumáticas ni otras de ningún tipo” dice Vicent.
Sin embargo, las manchas de rescate e identificación no se hubieran podido llevar a cabo sin éste
grupo de marineros, que mantienen la tradición en la Albufera y la cuidan y la aman, a quien depositaron tanta confianza que les nombraron patrones de esa operación de rescate.
** Cabe recordar que, aunque se haya perdido la urgencia mediática, muchas familias todavía
necesitan ayuda. Puedes informarte de todas las tareas de voluntariado que se necesitan en: