La setmana passada va tenir lloc a Arenys de Mar la segona edició de Maresmar, un festival marítim i pesquer organitzat per Varador 2000 amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors Sant Elm.
Durant la trobada, els assistents vam poder conèixer de primera mà la pràctica pesquera i alguns dels oficis del mar a través de tots els angles possibles: l’artístic, el científic, el laboral i el turístic. La pesca va ser, en aquest sentit, el punt de trobada de totes aquestes manifestacions que prenien forma de xerrades, tallers o passejades a bord d’algunes de les embarcacions presents.
Totes les barques que hi vam trobar, des de la centenària Sirius, fins a la moderna Sinera, s’havien dedicat en algun moment de la seva vida a aquest ofici. I és que el lema del festival era present a tot arreu on anàvem: “La pesca com a motor de l’Economia Blava”. Aquest leiv motiv, més enllà d’un eslògan, pretenia conscienciar als visitants de la necessitat d’una pesca sostenible i que s’encarregui de cuidar el medi ambient.
Segons ens va explica Josep Bernabeu, el cap de comunicació de Varador 2000, el festival havia de celebrar-se cada dos anys, però a causa de la Covid-19 i altres contratemps, han passat gairebé sis anys entre la primera edició i la segona. Ara, però, s’espera que pugui tenir continuïtat.
Un dels projectes principals que se’n deriven d’aquesta trobada és el Maresmar School, un centre de formació especialitzada en reparació i manteniment de vaixells de pesca. Tal com ens deia Bernabeu, aquest centre, de formació no reglada, pretén ser un espai formatiu per a aquells alumnes que provinguin de graus, com de mecànica o electricitat, i que vulguin especialitzar-se en el sector marítim.
Pintures a bord del Sirius
Només arribar, aprofitant que encara plovia i el festival no s’havia omplert de gent, vam poder pujar a bord del Sirius. Vam gaudir de la visita gairebé sense ningú i teníem tota l’embarcació centenària per a nosaltres. A dins seu, s’hi van allotjar tres exposicions dels pintors Ana Grasset i Joshemari Larrañaga i del pintor i escultor Xavier Masero.
Amb estils marcadament diferents, les exposicions de Grasset i Larrañaga reflectien un mar que cada vegada veiem menys: plena d’embarcacions tradicionals de fusta, moltes, encara que no totes, de vela llatina, a la platja i vora la costa amb una gran connexió amb la pesca. Avui dia aquestes imatges són difícils de trobar, tant per la modernització de les embarcacions pesqueres com per la inacció de les institucions per mantenir viu el patrimoni marítim català.
L’exposició de Masero va ser la més diferent de les tres. Segons explicava l’autor als panells informatius, el mar existeix per ell sol i és un referent en si mateix, som nosaltres qui cerquem donar-li significats a través de l’art. Per això, la seva obra, amb pinzellades que caminen cap a l’abstracció, encara que hi podem reconèixer algunes figures, és sempre referencial i reflexa allò que troba, no que busca.
Visita de les embarcacions antigues i modernes. La Sinera i la pesca de gambes a l’actualitat.
Al Maresmar hi van participar gairebé una desena d’embarcacions de diferents èpoques. La majoria d’elles es podien visitar gràcies als voluntaris que feien visites guiades cada cop que hi pujava algú. Nosaltres no vam tenir temps de visitar-les totes, però sí que ho vam fer en algunes, com la Sinera, una barca que surt cada dia a pescar des del port d’Arenys.
Actualment, la Sinera pesca gambes a una profunditat d’uns 600 metres. Sobre el vaixell, vam poder veure com és la vida dels pescadors, accedint a la cabina amb lliteres i a la sala de comandaments, i com és el seu ofici sobre coberta. La voluntària que en aquell moment ens feia la visita, ens va mostrar les diferents parts del vaixell i els seus usos durant el dia.
A més, la Sinera és una embarcació amb el segell MSC de pesca sostenible. Això significa que ha passat per uns barems i indicadors científics i oficials que certifiquen que el seu peix prové d’una captura salvatge que han estat certificades en base als indicadors de pesca sostenible i que és responsable amb el medi ambient.
Volta per la costa d’Arenys a bord de la Goleta Äran: el mar no s’acaba quan s’acaba l’estiu.
La última activitat que vam fer va ser pujar a bord de la Goleta Äran. Vam poder parlar amb el seu capità, en Pau Tatania, qui ens va explicar el projecte de l’embarcació. Es tracta d’un vaixell de l’any 1903 dissenyada per al transport de mercaderies pel Mar Bàltic. Des del 2020 es dedica al transport de persones i treballa al port de Palamós.
A banda de sortides, privades i col·lectives, també participen amb escoles i instituts per a ensenyar a infants i joves que el mar no s’acaba a l’estiu. Aquests tallers, adaptats a les diferents edats, tracten temes com la migració, amb ex mariners de l’Open Arms, la contaminació, on juntament amb unes oceanògrafes, els alumnes recullen i analitzen els microplàstics que troben al mar, i els oficis del mar, que vol ensenyar totes les activitats que s’hi poden fer, on hi entra la pesca, però també molts altres oficis.
Per últim, des de fa poc, han començat a fer tallers de gyotaku, una tècnica de pintura japonesa que hem pogut conèixer també al Maresmar. Aquesta consisteix amb la pesca d’un peix i la seva estampació amb tinta sobre un paper d’arròs per fer-ne un quadre. Una de les paradetes que vam poder trobar al festival, ens ensenyaven de prop tots els passos que havíem de seguir per a la pràctica d’aquesta tècnica tradicional. A l’Äran fan tot el procés del gyotaku, des de la pesca sostenible sobre la mateixa embarcació, fins a la realització del quadre.
-Versión en Castellano-
La semana pasada tuvo lugar en Arenys de Mar la segunda edición de Maresmar, un festival marítimo y pesquero organizado por Varador 2000 con la colaboración de la Cofradía de Pescadores Sant Elm.
Durante el encuentro, los asistentes podremos conocer de primera mano la práctica pesquera y algunos de los oficios del mar a través de todos los ángulos posibles: artístico, científico, laboral y turístico. La pesca fue, en este sentido, el punto de encuentro de todas estas manifestaciones que toman forma de charlas, talleres o paseos a bordo de algunas de las embarcaciones presentes.
Todas las barcas que encontraremos, desde la centenaria Sirius, hasta la moderna Sinera, se habían dedicado en algún momento de su vida a este oficio. Y es que el lema del festival estaba presente en todas partes íbamos: “La pesca como motor de la Economía Azul”. Este leiv motiv, más allá de un eslogan, pretendía concienciar a los visitantes de la necesidad de una pesca sostenible y que se encargue de cuidar el medio ambiente.
Según nos explica Josep Bernabeu, el jefe de comunicación de Varador 2000, el festival debía celebrarse cada dos años, pero debido a la Covid-19 y otros contratiempos, han pasado casi seis años entre la primera y la segunda edición. Ahora, sin embargo, se espera que pueda tener continuidad.
Uno de los proyectos principales que se deriven de este encuentro es el Maresmar School, un centro de formación especializada en reparación y mantenimiento de barcos de pesca. Tal y como nos decía Bernabeu, este centro, de formación no reglada, pretende ser un espacio formativo para aquellos alumnos que provengan de grados, como de mecánica o electricidad, y que quieran especializarse en el sector marítimo.
Pinturas a bordo del Sirius
Nada más llegar, aprovechando que todavía lluvia y el festival no se había llenado de gente, podremos pujar a bordo del Sirius. Disfrutamos de la visita sin apenas nadie y teníamos toda la embarcación centenaria para nosotros. En su interior, se alojarán tres exposiciones de los pintores Ana Grasset y Joshemari Larrañaga y del pintor y escultor Xavier Masero.
Con estilos marcadamente diferentes, las exposiciones de Grasset y Larrañaga reflejaban un mar que cada vez vemos menos: llena de embarcaciones tradicionales de madera, muchas, aunque no todas, de vela latina, en la playa y cerca de la costa con una gran conexión con la pesca. Hoy en día estas imágenes son difíciles de encontrar, tanto por la modernización de las embarcaciones pesqueras como por la inacción de las instituciones por mantener vivo el patrimonio marítimo catalán.
La exposición de Masero será la más distinta a las tres. Según explicaba el autor en los paneles informativos, el mar existe por sí mismo y es un referente en sí mismo, somos nosotros quienes buscamos darle significados a través del arte. Por eso, su obra, con pinceladas que caminan hacia la abstracción, aunque podemos reconocer algunas figuras, es siempre referencial y refleja lo que encuentra, no que busca.
Visita de las embarcaciones antiguas y modernas. La Sinera y la pesca de gambas en la actualidad.
En el Maresmar participaron casi una decena de embarcaciones de distintas épocas. La mayoría de ellas se podían visitar gracias a los voluntarios que realizaban visitas guiadas cada vez que licitaba a alguien. Nosotros no tendremos tiempo de visitarlas todas, pero sí que lo hacemos en algunas, como Sinera, una barca que sale cada día a pescar desde el puerto de Arenys.
Actualmente, la Sinera pesca gambas a una profundidad de unos 600 metros. Sobre el barco, podremos ver cómo es la vida de los pescadores, accediendo a la cabina con literas ya la sala de mandos, y cómo es su oficio sobre cubierta. La voluntaria que en ese momento nos hacía la visita, nos mostró las diferentes partes del barco y sus usos durante el día.
Además, Sinera es una embarcación con el sello MSC de pesca sostenible. Esto significa que ha pasado por unos baremos e indicadores científicos y oficiales que certifiquen que su pez proviene de una captura salvaje que han sido certificadas en base a los indicadores de pesca sostenible y que es responsable con el medio ambiente.
Vuelta por la costa de Arenys a bordo de la Goleta Äran: el mar no se acaba cuando se acaba el verano.
La última actividad que hicimos fue pujar a bordo de la Goleta Äran. Podemos hablar con su capitán, en Pau Tatania, quien nos explica el proyecto de la embarcación. Se trata de un barco del año 1903 diseñada para el transporte de mercancías por el Mar Báltico. Desde 2020 se dedica al transporte de personas y trabaja en el puerto de Palamós.
Aparte de salidas, privadas y colectivas, también participan con escuelas e institutos para enseñar a niños y jóvenes que el mar no acaba en verano. Estos talleres, adaptados a las diferentes edades, tratan temas como la migración, con ex marineros del Open Arms, la contaminación, donde junto con unas oceanógrafas, los alumnos recogen y analizan los microplásticos que encuentran en el mar, y los oficios del mar , que quiere enseñar todas las actividades que se pueden realizar, donde entra la pesca, pero también muchos otros oficios.
Por último, desde hace poco, han empezado a realizar talleres de gyotaku, una técnica de pintura japonesa que hemos podido conocer también en el Maresmar. Ésta consiste con la pesca de un pescado y su estampación con tinta sobre un papel de arroz para hacer un cuadro. Uno de los tenderetes que pudimos encontrar en el festival, nos enseñaban de cerca todos los pasos que debíamos seguir para la práctica de esta técnica tradicional. En Aran hacen todo el proceso del gyotaku, desde la pesca sostenible sobre la misma embarcación, hasta la realización del cuadro.